• Tollvesenet har i sommer fattet et vedtak på en av våre importsendinger som går imot tidligere praksis, og som etter vår mening er i strid med gjeldende lovverk. Tollvesenet vil heretter ikke anerkjenne sølv- og gullmynter (definert som "legal tender" i sitt opprinnelsesland) som fritatt merverdiavgift. Dette betyr at alle innførsler av typiske investeringsmynter til Norge vil kunne bli belastet med 25% mva., på tross av at myntene er gitt legal tender status med pålydende valør.

    Realverdier.no vil dessverre ikke kunne innføre flere investeringsmynter inntil prinsipielt svar på vår klage til Tollvesenet/Skatt Øst (minus 7 vedlegg) foreligger.

Hjem / Blogg / 20 ting du (kanskje) ikke visste om gull

20 ting du (kanskje) ikke visste om gull

Gullkorn

Folk flest ser på gull som et investeringsobjekt eller til å smykke seg med. Men gull har mange flere, interessante trekk ved seg, og besitter noen av de mest besynderlige egenskapene du kanskje ikke har hørt om:

1. Gull er så sjeldent at det produseres mer stål på en enkelt time enn alt gull som noensinne er utvunnet.

2. Det antas at 80% av jordens gullreserver fortsatt ikke er utvunnet.

3. Sveits var det siste landet hvor økonomien var basert på gullstandarden, før landet ble medlem i IMF i 1999.

4. Verdens største gullmynt veier 1000 kilo, er nesten 80 cm i diameter og over 12 cm tykk. I 2011 lagde Perth Mint gullmynten på hele 1 tonn, til en verdi av US$ 45 millioner.

5. I USA injiseres flytende (ionisert) gull i musklene til flere tusen leddgikt-pasienter. Behandlingen er effektiv i 7 av 10 tilfeller. Flytende gull har også vist seg å være effektiv mot tuberkulose og enkelte typer kreft.

6. Frem til 1912 var gullmedaljene i OL laget av rent gull. I dag inneholder en olympisk gullmedalje bare 1.34% rent gull.

7. Det sies at indiske husmødre sitter på 11% av alt tilgjengelig gull i verden. Det er mer enn gullreservene til USA, IMF, Sveits og Tyskland. Til sammen.

8. Ett tonn med iPhone-telefoner inneholder 300 ganger mer gull enn ett tonn gullmalm. I 2015 resirkulerte Apple ett tonn gull til en verdi av 40 millioner US dollar fra ødelagte iPhone-telefoner.Drite-piller

9. I et forsøk på å synliggjøre luksuriøse utskeielser, lanserte designeren Ken Courtney og artisten Tobias Wong i 2005 en serie ekstremt luksuriøse produkter for overklassen. «Shit Glitter» er en liten pille av gull som bokstavelig talt gir deg en glitrende avføring, alt til den nette sum av US$425.

10. 20.7 kubikkmeter. Det er størrelsen om man hadde samlet alt gull i verden i en enkelt kube.

11. Europeerne oversatte Aztekernes ord for gull, «teocuitatl», til «ekskrement fra Gudene».

12. Aurophobia er frykten for gull – en sinnslidende sykdom. Det mest kjente sympomet på Aurophobia er panikkanfall, og utløses vanligvis når pasienten ser eller kommer i nærheten av gull.

13. Det er funnet gull på alle jordens kontinenter, men nesten halvparten av alt utvunnet gull kommer fra ett sted: Witwatersrand, Sør-Afrika. Hele 2/3 av alt gull i verden kommer fra Afrika.

14. Hvert år mister en giftering over 6 milligram bare ved å ha den på fingeren. Hagearbeid og badestrender er noe av det som sliter mest på gullringene.

Gifteringer15. Gull er spiselig. Teoretisk sett kan du spise deg mett av 24-karat gull uten å bli syk. Rent gull er kjemisk inert, og passerer gjennom fordøyelsessystemet uten å bli absorbert i kroppen.

16. Kroppen vår inneholder omtrent 0.2 milligram med gull, hvor mesteparten sirkulerer i blodet vårt.

17. Hennig Brand, en alkymist fra 1600-tallets Tyskland, mente han kunne forvandle urin til gull. Etter å ha samlet og kokt rundt 5500 liter urin, oppdaget han fosfor – et grunnleggende element i alt liv.

18. Gull er så formbart at det kan bankes flatt nok til å bli gjennomsiktig, og så lite som 1 gram gull kan flates ut til en hel kvadratmeter.

19. Verdens største gullklump. «Welcome Stranger», ble funnet i Victoria, Australia i 1869. Den veide 78 kilo, og produserte 72 kilo rent gull etter smelting.

20. Havet er verdens største reservoar for gull, og anslås å inneholde 8 ganger mer gull enn det som er utvunnet. Kostnaden ved utvinning fra havet er derimot høyere enn verdien av gullet.

Har du tips om flere underlige ting om gull?

Siste fra bloggen
MARKEDSKURSER: