• Tollvesenet har i sommer fattet et vedtak på en av våre importsendinger som går imot tidligere praksis, og som etter vår mening er i strid med gjeldende lovverk. Tollvesenet vil heretter ikke anerkjenne sølv- og gullmynter (definert som "legal tender" i sitt opprinnelsesland) som fritatt merverdiavgift. Dette betyr at alle innførsler av typiske investeringsmynter til Norge vil kunne bli belastet med 25% mva., på tross av at myntene er gitt legal tender status med pålydende valør.

  Realverdier.no vil dessverre ikke kunne innføre flere investeringsmynter inntil prinsipielt svar på vår klage til Tollvesenet/Skatt Øst (minus 7 vedlegg) foreligger.

  • This error message is only visible to WordPress admins

   Error: No posts found.

   Make sure this account has posts available on instagram.com.

  Hjem / Blogg / 22 karat vs. 24 karat: Renhetsgrad på gull og sølv

  22 karat vs. 24 karat: Renhetsgrad på gull og sølv

  Hvis du er «fersk» når det kommer til å investere i gull eller sølv, kan du fort bli forvirret av forskjellen i renhetsgrad på myntene og om det betyr noe eller ikke. Her skal vi se litt nærmere på dette fenomenet, og forsøke å gi deg en liten forståelse av renhet og forholdet til 1 oz mynter.

  Spotpris
  Når man kjøper edelmetaller er spotpris det første du trenger å sette deg inn i. Spotprisen refereres ofte til «gullprisen» eller «sølvprisen», som er basert på 31.1 gram eller 1 troy ounce av rent metall.

  Karat
  La oss ta gull som eksempel, og definere hva rent gull faktisk er. Rent gull er basert på en karat-rangering med 24 som den høyeste rangeringen. Dette betyr at 24 karat gull er helt rent gull. Gull som «bare» er 23 karat eller mindre, er en prosentandel av gull med andre metaller blandet inn.

  Kjært barn har mange navn
  Før vi går videre og ser på noen eksempler, er det greit å vite at en troy unse er det samme som 1 troy ounce, korrekt forkortet til 1 ozt, men vanligvis referert til den enda kortere forkortelsen (!) 1 oz når det gjelder vekt på edelmetaller. For enkelhets skyld; alle disse benevnelsene er det samme som 31.1034768 gram!

   

  Gold Krugerrand 1 oz 1978Gold Maple Leaf 1 oz 2017 BU22 vs. 24 karat
  Vi tar for oss to vanlige eksempler på mynter og forskjell i renhetsgrad: Den ene mynten er en Krugerrand 1 oz med renhetsgrad på 22 karat, mens den andre er Gold Maple Leaf 1 oz med en renhetsgrad på 24 karat. Selv om der er en forskjell på 2 karat, inneholder begge myntene en hel unse 24 karat gull. Hvordan er dette mulig?

   

  Silver Maple Leaf 1 oz 2017 BUSilver Eagle 1 oz 2017 BU.999 vs. .9999
  La oss ta et eksempel på sølv også: En Silver Eagle 1 oz har en renhet på .999 sølv. Når Royal Canadian Mint lanserte sin Silver Maple Leaf 1 oz i 1988, gjorde de et lite PR-nummer utav renhetsgraden på fire desimaler: .9999. Begge disse myntene inneholder nøyaktig 1 troy unse rent sølv. Forskjellen er at Silver Eagle har .0006/7 % mer kobber i mynten (renhet 0.9993).

   

  Nøkkelen ligger i vekten
  Når du veier en Gold Maple Leaf 1 oz, vil du se at vekten er nøyaktig lik en troy unse, altså 31.1 gram. Dette gir selvsagt mening fordi du veier en unse rent gull. Men, når du veier en Krugerrand 1 oz, vil du oppdage at vekten er litt over 1 troy ounce. Dette skyldes at selv om mynten inneholder 31.1 gram gull, inneholder den i tillegg 0,03 % sølv og 0,05 % kobber. De resterende 0,92 % er 24 karat gull.

  Bullion-mynter selges altså etter nettovekten av edelmetallet i mynten, og ikke bruttovekten av mynten. Fortsatt litt forvirrende? Det essensielle er at alle disse myntene inneholder en hel unse rent gull eller sølv, og det er alt en kjøper trenger å vite.

  Hvorfor «tynner» de ut metallet?
  Rent gull og sølv er veldig mykt. Derfor er rent gull og sølv utsatt for støtskader og riper, og risikerer å bli endret fra sin opprinnelige tilstand under bruk og håndtering. Dette er også grunnen til at de fleste gullsmykker lages i 10 karat, 14 karat og 18 karat. Smykkesølv nøyer seg ofte med en renhet på .925, mens sølvbestikk (som må tåle hard bruk) oftest har en renhet på .830. Man blander altså inn andre metaller for å herde edelmetallet, slik at det tåler mer og bevarer sin opprinnelige form selv etter årevis med håndtering.

  Hvordan regner du ut renhetsgraden av gull og sølv?
  Det er veldig enkelt. For gull er alt du trenger å gjøre å ta antall karat gull og dele det med renheten av gull som vi vet er 24. For eksempel gir 10 delt på 24 oss 41,7% rent gull. Dette betyr at hvis du kjøper et smykke eller en ring i 10 karat gull, er det bare 41,7% rent gull i varen. De andre 58,3% er andre metaller som kobber, sølv og sink, innblandet for å herde og gi en spesifikk glans og farge. For sølv er det enda enklere å finne renhetsgraden: for eksempel inneholder et smykke stemplet med .925…ja, du gjettet riktig: 92.5% sølv!

  Å kunne regne ut en mynt eller smykke sitt faktiske innhold av rent gull er grei kunnskap å ta med seg. Imidlertid vil nesten alle investeringermynter og barrer være produsert i 22 karat eller 24 karat gull, noe som gjør det enkelt for kjøperen å vite den eksakte verdien av gullet som skal omsettes. For sølvmynter og sølvbarrer er det nesten utelukkende minimum .999 renhet som gjelder. En ekstra 9’er eller to har altså ingen betydning for det faktiske sølvinnholdet. Nettovekten av rent sølv er den samme. (P.S: det reneste sølvet som noengang er fremstilt er .999999 og koster mer enn gull).

  Har du andre spørsmål rundt investeringsgull eller -sølv? Ta gjerne kontakt – vi er her for å hjelpe!

  Realverdier.no
  27 august 2017

  Siste fra bloggen
  MARKEDSKURSER: