• Tollvesenet har i sommer fattet et vedtak på en av våre importsendinger som går imot tidligere praksis, og som etter vår mening er i strid med gjeldende lovverk. Tollvesenet vil heretter ikke anerkjenne sølv- og gullmynter (definert som "legal tender" i sitt opprinnelsesland) som fritatt merverdiavgift. Dette betyr at alle innførsler av typiske investeringsmynter til Norge vil kunne bli belastet med 25% mva., på tross av at myntene er gitt legal tender status med pålydende valør.

  Realverdier.no vil dessverre ikke kunne innføre flere investeringsmynter inntil prinsipielt svar på vår klage til Tollvesenet/Skatt Øst (minus 7 vedlegg) foreligger.

  • This error message is only visible to WordPress admins

   Error: No posts found.

   Make sure this account has posts available on instagram.com.

  Hjem / Blogg / Hva med Bitcoin?

  Hva med Bitcoin?

  Hva med Bitcoin

  Hva slags interesse har vi kontantfolk for alternative valutatyper?

  Selv stilte jeg spørsmål om relevansen da jeg ble kjent med dem. Etter hvert har jeg kommet til å tenke på at i 1975 oppfant Kodak et digitalt WiFi-kamera, men la det på hyllen og lot være å videreutvikle det. I dag er denne tabben listet som et av historiens aller største forretningstabber. Vi ser jo hvordan mange andre har tjent seg søkkrike på oppfinnelsen.

  Lenge etter Kodaks fadese, nærmere bestemt på 90-tallet, var en gjeng cyberpunkere lei av at store sentrale banker skulle sitte med mer og mer kontroll over folks liv. De begynte å teste ut alternative former for oppgjør rundt verditransaksjoner, og så smått utviklet de et konsept for en betalingstype som kunne gå fra person til person uten noen overvåking eller kontroll. De fikk liten støtte for idéen og gradvis svant den hen.

  Men idéen skjøt plutselig fart igjen etter finanskrisen i 2008, en finansnedtur verden ennå ikke har kommet seg etter. Seriøse folk med datakunnskaper og en vilje til å sette i gang et mer folkelig styrt transaksjonssystem gikk sammen om å skape noe nytt, der man slapp en tredjepart og risikoen sentralisering medfører. Bare uker etter Lehman Brothers-kollapsen kom Bitcoin som en metode for å regulere transaksjoner og verdier digitalt. Alt skulle legges i åpen protokoll på nett, alle transaksjoner skulle gå gjennom tusenvis av datamaskiner synlig for alle for å sikre seg mot forfalskning. Systemet kunne heller ikke hackes.

  Noen har kanskje lest at det var japaneren Satoshi Nakamoto som startet da han fikk ideen med Bitcoin. Så langt en legende, for mens navnet Satoshi Nakamoto umiskjennelig lyder japansk, er det ting som kan tyde på at navnet bare er et kollektivt pseudonym på flere enn en person. Man vet at tre personer; Neal King, Vladimir Oksman og Charles Bry den 15. august 2008 sendte inn en interessant patentsøknad. Alle disse tre nekter kjennskap til den angivelige Satoshi Nakamoto, den såkalte ‘oppfinneren’ av Bitcoin.

  18. august 2008 blir Bitcoin.org registrert. Domenet ble registrert hos domenet anonymousspeech.com, en nettside som tilbyr anonym registrering av domenenavn og også godtar Bitcoin som valuta.

  31. oktober 2008 offentliggjør Nakamoto en kunngjøring via metzdowd.com som beskriver Bitcoin som valuta (Bitcoin: Et person-til-person elektronisk transaksjonssystem):Bitoin

  9. november 2008 blir Bitcoinprosjektet registrert hos SourceForge.net, et medlemsstyrt samarbeidsforum rundt distribusjon av fritt tilgjengelig programvare.

  3. januar 2009 blir The Genesis Block (altså startkvoten) gravd ut, kl. 18:15:05 GMT. (De bruker terminologi fra gruvedrift, på engelsk ‘mine’, å grave ut).

  Versjon 0.1 blir lagt ut. Den anses som så komplett at det fører til spekulasjon rundt hvor mange som har måttet delta for å skape den. Versjonen tar høyde for å kunne skape totalt 21 millioner Bitcoins frem mot 2140.

  12. juli 2009: Den første Bitcointransaksjonen finner sted, mellom Satoshi og Hal Finney, en utvikler og kryptografi-aktivist.

  5. oktober 2009 etableres en vekslingskurs, basert på US$ der verdien av Bitcoin inkluderer hva det koster av elektrisitet å drive en datamaskin for å skape Bitcoins. Kursen offentliggjøres via New Liberty Standard.

  18. februar 2010: Krypteringpatentet blir gjort kjent, patentet som ble søkt av King, Oksman og Bry.

  22. mai 2010: 10 000 BTC, verdens første kjøp med Bitcoins, blir brukt på pizza. Det var programmerer Laszlo Hanyecz fra Jacksonville, Florida, som tilbød å betale dette beløpet for en pizza på Bitcoin Forum. På den tiden var kursen slik at en pizzaen kostet ham tilsvarende US$25.

  7. juli 2010: Versjon 0.3 av Bitcoin utgis.

  11. juli 2010 omtaler nettstedet slashdot denne versjonen, noe som fører til en massiv økning i Bitcoinbrukere.

  12. juli 2010: Verdien av Bitcoin tidobles i løpet av 5 dager, fra US$ 0.008 til US$ 0.80/BTC.

  15. august2010: Stor aktivitet genererer 184 milliarder Bitcoins. En ‘glitch’ som fører til ukontrollert godkjenning av Bitcoins oppdages og utnyttes. De ‘gode’ innen blockchain oppdager dette, klarer å fjerne dette ‘utspringet’ fra den opprinnelige kjeden og presenterer innen timer en ny versjon der dette hullet er tettet. Denne uheldige transaksjonen eksisterer ikke lenger for folk som bruker den lengste kjeden.

  18. september 2010: CUDA, et alternativ til vanlig maskinvare som tilbyr dramatisk forbedret ytelse ved å utnytte strømnettet bedre enn vanlig maskinvare, blir gjort kjent som åpen kilde under MIT-lisensen (en copyright-lisens). Windows er basis. Den første blokken av Bitcoins blir gravd ut samme dag og fordelt mellom et kollektiv av gravere.

  Oktober 2010: The Financial Task Force, en regjeringsoppnevnt gruppe som utvikler og fremmer metoder for å forhindre hvitvasking og terrorfinansiering, offentliggjør rapporten Money Laundering Using New Payment Methods som en advarsel om bruk av digital valuta til å finansiere terroristgrupper.

  I oktober begynner kursen å stige igjen etter å ha stått stille en stund. En daværende større operatør, MtGox, endrer betalingsplattform fra PayPal til Liberty Reserve. Basert på siste transaksjoner via MTGox øker Bitcoin-økonomien til over US$ 1 mill. i løpet av november.

  I 2011 åpner nettstedet Silk Road for handel med Bitcoin som betalingsmiddel. Silk Road ble raskt kjent som et illegalt sted der alt av lyssky business fant sted og ble derfor kalt «eBay for dop».

  28. januar 2011: man anser at 25% av planlagt utgraving på 21 mill. BTC er utført. Da er 5.25 mill BTC i omløp.

  9. februar 2011 når Bitcoin samme verdi som dollar på MTGox. Det er første gang man ser at dollar og bitcoin er par ved at US$ 1 = 1 BTC.

  27. mars 2011: Bitcoin åpner for veksling av BTC mot British Pound Sterling (GBP), og samme måned følger man opp mot Brasil og åpner for brasilianske real (BRL). Neste som følger er Polske zloty da Bitmarket.eu åpnet. Da kommer også euro og mange andre europeiske valutaer med.

  16. april 2011 publiserer magasinet TIME en artikkel om Bitcoin.

  02. juni 2011: Bitcoin når US$ 10 på MTGox og stiger raskt slik at allerede 8 august er BTC oppe i US$ 31.91. Bare fire dager etter, 12.06.2011, får BTC en nedtur da MTGoxkursen stuper til nesten US$ 10. Dette er blitt stående som «den store boblen i 2011».

  13. juni 2011: Det til da største tyveriet av BTC rapporteres. Bitcoin Forum-medlem «allinvain» hevder at 25 000 BTC ble stjålet fra hans lommebok. Verdien da er US$ 370 000.

  29. juni 2011 lanserer BitPay en e-lommebok. Denne tilbys til smarttelefoner.

  I dag er Bitcoin kjent overalt og blir jevnlig omtalt, ikke i MSM, men det florerer på nettet med mange ulike aktører. Jeg har i oversikten bare tatt med det jeg anser som vesentlige ting fra historien. Uansett hva man måtte mene om krypto-valuta så har interessen og bruken bare økt og økt, og den opprinnelige enheten Bitcoin finnes nå i nærmere hundre varianter ifølge Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cryptocurrencies

  NB: Kryptovaluta er ennå forbudt i en del land. Dette betyr ikke annet enn at statsbanken forbyr bruken og selv ikke forholder seg til den, mens de ikke kan hindre borgerne i fritt å tilegne seg og omsette med den nye valutaen de velger. Siste oversikt jeg fant over land som forbyr er fra mai 2017 og der er disse landene listet:

  Vietnam, Island, Bolivia, Ecuador, Kyrgyzstan og Bangladesh.

  Noen regjeringer har innsett at populariteten må tas hensyn til og tar dermed kryptovaluta med i deres økonomi. For eksempel har Japan vedtatt en lov som sier Bitcoin er lovlig som nettbetaling. Australia har også lettet på restriksjonene de først innførte.

  For den som vil lese mer om historien, sjekk ut denne: http://historyofbitcoin.org

  Her er en kort introduksjonsvideo om Bitcoin: https://www.youtube.com/watch?v=Um63OQz3bjo

  Til slutt: verdien av Bitcoin steg fra US$ 570 den 17.8.16 til $US 4.400 den 17.8.17. Hvor høyt vil treet vokse? Eller vil røttene bare spre seg, gro nedenfra og skape et så tett nettverk at vi bare blir nødt til å forholde oss til det? Etter at jeg satte meg litt inn i hva BTC er og hvordan det brer seg, har jeg nå en liten lommebok i systemet. Men likevel…selv tenker jeg på at vi ennå er fysiske vesener og at vi liker å forholde oss til fysiske ting. Kontanter er så mye mer enn bare et stykke metall eller papir påført en verdi. Spenningen når man leser om en nedgravd gullskatt, når dykkere finner slike i gamle sunkne galleoner, nydelige antikke mynter som forteller en historie, mine første lommepenger osv.…selv klarer jeg ikke se at dette skal forsvinne. Som vi nå har radio og TV/internett; er det mulig at vi i fremtiden skal ha kontanter og kryptovaluta som en selvfølge?

  Oppfølging – Siste nytt om Bitcoin/kryptovaluta
  Mange hevder nå at vi står foran et gigasmell innen aksjemarkedet. Jeg fikk inn noe interessant i morges (29.08.17): Et nytt element har kommet til innen krypto. Følgende er deler av en lengre artikkel som kom inn fra Jeff Berwick, en markant personlighet innen BTC (i min oversettelse):

  «De siste ti ukene har investorer trukket ut over $30 milliarder fra aksjemarkedet. Dette er interessant siden verdien av kryptovaluta i samme periode har økt med $47 milliarder. Er årsaken at investorene er lure nok til å komme seg ut av aksjemarkedet og heller vil inn i krypto? Det er mulig. Senior analytiker hos The Dollar Vigilantes, Ed Bugos, har sett noe her. Han skrev nylig i et personlig notat at han ikke ser mye konkurranse mellom gull og krypto, mens han ser dette klart gjeldende i sfæren der NASDAQ (et amerikansk elektronisk aksjemarked) og krypto-operatører ferdes.

  Ed mener med dette at det har oppstått konkurranse om stadig minkende investeringskapital. Og han har alt sett at en rimelig mengde kapital nå kommer inn i krypto-valuta fra aksjemarkedet. Nå advarer Ed, mest myntet på kunder, at en mengde investeringer har kommet fra Wall Street og «the establishment», noe som for ham understreker sårbarheten av krypto-valuta mot Federal Reserves pengepolitikk med de enorme virkningene vi ser som en følge av den rekordlave renten.

  Med andre ord kan vi komme til å se et rekordfall i kryptovaluta under det neste markedssammenbruddet. Våre kunder vil likevel stå gjennom fordi vi er forberedt på dette krasjet ved å ha sikret oss i andre verdier som edle metaller, noe som har vist seg sikkert gjennom kriser, samtidig som vi har sikret oss på andre måter.

  Sikkert er det at noen nå investerer tungt i krypto-valuta mens de fortsetter å vokse til uante høyder. Totalverdien av all krypto pr. øyeblikk er på $160 milliarder.”

  Til opplysning: Bitcoin sto i US$ 4.448 pr. 25.08.17.

  Kilder: Google, Fun Facts, Dollar Vigilante, Wikipedia, filmen “Banking on Bitcoin” fra Netflix.

  Berit Oftedal
  27 august 2017

  Artikkelen ble første gang publisert hos JA til kontanter.

  MARKEDSKURSER: