• Tollvesenet har i sommer fattet et vedtak på en av våre importsendinger som går imot tidligere praksis, og som etter vår mening er i strid med gjeldende lovverk. Tollvesenet vil heretter ikke anerkjenne sølv- og gullmynter (definert som "legal tender" i sitt opprinnelsesland) som fritatt merverdiavgift. Dette betyr at alle innførsler av typiske investeringsmynter til Norge vil kunne bli belastet med 25% mva., på tross av at myntene er gitt legal tender status med pålydende valør.

  Realverdier.no vil dessverre ikke kunne innføre flere investeringsmynter inntil prinsipielt svar på vår klage til Tollvesenet/Skatt Øst (minus 7 vedlegg) foreligger.

  • This error message is only visible to WordPress admins

   Error: No posts found.

   Make sure this account has posts available on instagram.com.

  Hjem / Blogg / Hvordan tjener gullforhandlere penger?

  Hvordan tjener gullforhandlere penger?

  En vanlig misforståelse blant gullkjøpere er at forhandleren tjener penger når gullprisen øker, og taper penger når gullprisen reduseres. Man kan faktisk ikke komme lenger fra sannheten. Gullforhandlere er meget utsatt for risiko med tanke på volatiliteten i edelmetallmarkedet, og det er derfor svært lite sannsynlig at de spekulerer i fremtidig spotpris. (Til info: spotpris er råvareprisen for en 400 oz gullbar. Dette utgjør basisprisen som setter «gullprisen«.)

  Så hvordan beskytter gullforhandlere seg mot prisendringer?
  Vel, der finnes to typer gullforhandlere som tilbyr fysisk vare: de som sitter på en lagerbeholdning og sender direkte til kunden, og meglere som selger og sender fra større grossister (drop-shipping). Noen opererer på tvers av begge metoder, ved å lagerføre noen noen produkter og «drop-shippe» resten (vanligvis større ordrer på gull og sølv).

  Forhandlere som sitter på et lager, vil i nesten alle tilfeller «hedge» lagerbeholdningen. Å kjøpe gull er det samme som å innta en «long» posisjon i markedet, så ved «shorting» av gull i markedet (å satse på at prisen reduseres), er forhandleren beskyttet uansett hvilken retning gullprisen beveger seg. For eksempel; hvis gullprisen øker med 400,- kroner, vil forhandleren tjene ytterligere 400,- kroner på salget til kunden, samtidig som han mister 400,- kroner på sin «short» posisjon. Omvendt, hvis prisen faller 400,-, vil forhandleren miste penger på salget til kunden, men tjener det tilbake på sin «short» posisjon (ved å kjøpe fra grossist under samme prisfall).

  Gullmeglere derimot er helt upåvirket av spotprisen, fordi spotprisen de betaler til kunden er omtrent identisk med spotprisen de kjøper fra grossisten. På den måten plasserer de i hovedsak sikringsansvaret hos grossisten, samtidig som de tjener penger på påslaget sitt.

  Systemet og praksisen er uansett sårbart i begge tilfeller
  Siden det store flertallet av forhandlere låser prisen for kunden før kunden faktisk har betalt, vil forhandlere som ikke «hedger» sin posisjon og meglere som har låst sin pris hos grossisten, være utsatt for prisendringer dersom kunden ikke betaler. Dessverre tror mange kunder at det å kjøpe gull ikke er annerledes enn å kjøpe en bok på internett. At selgeren på ingen måte påvirkes av en ordreavbestilling. Tvert imot utgjør en ikke-betalende kunde et alvorlig problem for edelmetallforhandlere. En «enkel» ordrekansellering kan koste forhandleren titusenvis av kroner.

  Så hvordan tjener gullforhandlere penger?
  Forhandlere forsøker å tjene pengene sine på et «premium», som er påslaget over spotprisen. La oss si du betaler et påslag på 600,- over spotpris for en amerikansk Gold Eagle 1 oz. Før du nå fastslår at gullforhandleren tjener 600,- kroner per mynt, må du også ta med i vurderingen at heller ikke forhandleren kjøper disse myntene til spotpris.

  GruvedriftDet koster penger å smelte, foredle og prege rågull til en fin gullmynt. Myntverk som United States Mint belaster ca. 3% premium for Gold Eagle 1 oz til deres rundt et dusin autoriserte grossister. Grossistene må naturligvis tjene penger de også, så tusenvis av forhandlere kjøper de samme myntene fra distributørene med enda et påslag. Derfor kan gullmynten du kjøper faktisk koste forhandleren over 400,- over spot, og dette er før man regner med importkostnader som frakt og forsikring.

  Enda så rart det kan virke, så kan et kjøp av ti gullmynter med en verdi på 100 000,- kroner, gi forhandleren en fortjeneste på bare 2000,- kroner, eller omtrent 2% – forutsatt at forhandleren kjøpte og solgte til samme spotpris!

  Realverdier.no
  23 august 2017

  Siste fra bloggen
  MARKEDSKURSER: