• Tollvesenet har i sommer fattet et vedtak på en av våre importsendinger som går imot tidligere praksis, og som etter vår mening er i strid med gjeldende lovverk. Tollvesenet vil heretter ikke anerkjenne sølv- og gullmynter (definert som "legal tender" i sitt opprinnelsesland) som fritatt merverdiavgift. Dette betyr at alle innførsler av typiske investeringsmynter til Norge vil kunne bli belastet med 25% mva., på tross av at myntene er gitt legal tender status med pålydende valør.

  Realverdier.no vil dessverre ikke kunne innføre flere investeringsmynter inntil prinsipielt svar på vår klage til Tollvesenet/Skatt Øst (minus 7 vedlegg) foreligger.

  • This error message is only visible to WordPress admins

   Error: No posts found.

   Make sure this account has posts available on instagram.com.

  Hjem / Blogg / Hvorfor Krugerrand er kongen av gullmynter

  Hvorfor Krugerrand er kongen av gullmynter

  Krugerrand betraktes som kongen av gullmynter, og er verdens mest solgte bullion gullmynt med over 60 millioner mynter i sirkulasjon. Forhandlere og investorer over hele verden vil derfor umiddelbart anerkjenne en Krugerrand og dens verdi.

  Les blant annet om Krugerrands interessante historie og dens unike appell.

  Hvorfor Krugerrand er Kongen av gullmynter

   

  Historien om Sør-Afrikas moderne gullmynt
  Opprinnelig ble Krugerrand lansert for å fremme Sør-Afrikas gullgruveindustri og salg av gull til privatpersoner. På slutten av 1960 og begynnelsen av 1970-tallet, når Sør-Afrikas årlige gullproduksjon utgjorde i gjennomsnitt 75% av gullproduksjonen i den vestlige verden, var det i kjølvannet av gullstandardens kollaps i 1971 helt vitalt og strategisk viktig for landet å promotere gull.

  Verktøyet som ble valgt for å drive etterspørselen opp var Krugerrand, som ble utviklet av Chamber of Mines i tett samarbeid med den sør-afrikanske sentralbanken og South African Mint.

  I motsetning til andre bullionmynter ble Krugerrand, som den første gullmynten i verden, gitt status som valuta og lovlig betalingsmiddel med 1 unse gull som valør. For å tåle normal sirkulasjon, ble mynten produsert med en hardere 22 karat legering av kobber og gull. Mynten produseres og distribueres av Rand Refinery, med gull fra bl.a. en av de aller største gullgruvene i verden, South Deep, lokalisert 45 kilometer sør-øst for Johannesburg i Witwatersrand Basin, Sør-Afrika.

  Den fantastiske suksessen til Krugerrand
  Krugerrand har vært en formidabel suksess helt fra lanseringen den 3 juli 1967 og frem til i dag. Allerede på 1970-tallet ble Krugerrand førstevalget for etablerte og kunnskapsrike gullinvestorer. Noe av årsaken ligger i myntens lave premium sammenlignet med konkurrentene. Myntens popularitet støttes også av dens likviditet, med over 60 millioner Krugerrands solgt frem til dags dato.

  Krugerrand utgjorde hele 90% av det globale gullmarkedet i 1980. Dette året introduserte Sør-Afrika også mindre enheter av Krugerrand, og lanserte 1/2 unse, 1/4 unse og 1/10 unse Krugerrand gullmynter i tillegg til den tradisjonelle 1 unse mynten. Dette bidro til at flere kunne kjøpe gull til en lavere inngangsbillett. En Krugerrand kunne også veksles inn i hvilken som helst valuta, noe som var høyst uvanlig for gullmynter generelt.

  I dag er Krugerrand fortsatt den mest aktivt kjøpte og solgte gullmynten på det internasjonale markedet. Konkurrenter som American Gold Eagle, Gold Canadian Maple Leaf og andre bullion gullmynter kan til dags dato heller ikke sammenlagt måle seg med antall produserte og sirkulerte Krugerrand.

  Den kontroversielle Krugerrand
  Den årlige produksjonen av Krugerrand har variert voldsomt av politiske årsaker. I løpet av 1970 og 1980-tallet innførte deler av den vestlige verden sanksjoner mot Sør-Afrika, og forbød bl.a. import av Krugerrand på grunn av dens relasjon til Apartheid-regimet. Sanksjonene ble avsluttet i 1994, da den sør-afrikanske regjeringen forlot apartheid, hvoretter mynten umiddelbart gjenopptok sitt tidligere momentum blant kjøpere og forhandlere.

  En vakker og tiltalende mynt
  Krugerrands populære status skyldes også delvis myntens unike utseende. Forsiden ble designet av Otto Schultz, og viser en profil av Paul Kruger som var president for det gamle Sør-Afrika. Ordene «Suid-Afrika» og «South Africa» vises rundt bysten. På baksiden finner vi det velkjente motivet av springbukk-antilopen, et vanlig syn på de tørre savannene i sørlige og sørvestlige deler av Afrika.

  Det endelige designet som inkluderer et nasjonalt symbol på Sør-Afrika, var etter en idé av skulptør Coert Steynberg. Myntens navn er en kombinasjon av Paul Krugers etternavn og «rand», som er den offisielle betegnelsen på sør-afrikansk valuta.

  Krugerrands inspirasjoner, kopier og imitasjoner
  Som alle andre ettertraktede gjenstander, ble Krugerrand også gjenstand for imitasjoner. Suksessen inspirerte andre gullproduserende nasjoner til å produsere og utstede egne gullmynter, som den kanadiske Gold Maple Leaf i 1979 og den kinesiske gullpandaen i 1982.

  Flere andre nasjoner lanserte også egne gullmynter for investering i kjøvannet av suksessen til Krugerrand:

  Mexican Gold Libertad – 1981
  Australian Gold Nugget – 1986
  American Gold Eagle – 1986
  Gold Britannia – 1987

  Private myntverk har også forsøkt å produsere gullmedaljonger (ordet «mynt» refererer til den faktiske valutaen) som etterligner designet til den populære mynten. Det er blitt laget medaljonger med motiv av en springbukk og Paul Kruger, i praksis kopier av Krugerrand-designen, med forskjellige graveringer. Lave priser og sære detaljer gjør det relativt enkelt til å avdekke slike kopier. Begrepet «Krugerrand» er forøvrig et registrert varemerke som er eid og kontrollert av Rand Refinery.

  Verd sin vekt i gull
  Man forbinder ofte gull med antall karat, for eksempel antall karat gull som finnes i et gullsmykke eller en gullring. Investorer og kjøpere som anser gull som sikringsvaluta, tenker helst på antall unser (eller troy ounce/ozt) som gullmynten inneholder.

  En Krugerrand består av 1 unse .999 karat gull og en liten del kobber. Den nøyaktige fordelingen er 11/12 deler 24 karat gull og 1/12 deler kobber. Dette gir til sammen en renhet på 91.67% eller 22 karat. Den totale vekten er 1.0909 ozt / 33,93 gram. Tilsetningen av kobber gjør mynten håndterbar og motstandsdyktig mot riper, og gir gullet en nydelig gylden fargetone. Denne typen legering er tradisjonell for gullmynter ment som valuta, og kalles også krongull fordi den lenge har vært brukt til engelske sovereigns. Tykkelsen på Krugerrand 1 unse er 2,84 mm og den er 32,77 mm i diameter.

  Proof Krugerrands

  Hvorfor Krugerrand er Kongen av gullmynter

  South African Mint produserer også Krugerrand i proof-kvalitet. Disse begrensede utgivelsene er ment å fungere som rene samlereobjekter. Proof Krugerrand er dyrere enn vanlige bullionmynter, og er kun anbefalt for samlere som verdsetter de estetiske egenskapene som preging i proof-kvalitet er kjent for. Ønsker man mest gull for pengene, kjøper man ikke disse myntene.

  Antall riller på kanten av mynten hjelper kjøpere å skille mellom Proof Krugerrand (200 riller) og vanlig Krugerrand (160 riller).

  Produsert i Sør-Afrika
  I henhold til landets lovverk er South African Mint Company det eneste selskapet som har lov til å produsere Sør-Afrikanske mynter, deriblant Krugerrand. Alt gullet som benyttes til å produsere myntene leveres av Rand Refinery, som er den eneste leverandøren av Krugerrand til primærdistributører både lokalt og internasjonalt.

  Rand Refinery er verdens største edelmetallraffineri, og har alene raffinert nesten en tredjedel av alt utvunnet gull i verden. Selskapet er akkreditert av ulike edelmetallbørser over hele verden, og er en av bare fem internasjonale partnere i London Bullion Market Association. Rand Refinery er kjent for integritet, pålitelighet og plettfri vandel hos verdens ledende banker, råvareforhandlere og myntdistributører.

  Investering i Gold Krugerrand
  Investorer som vurderer sine muligheter og studerer økonomiske diagrammer, bør også vurdere soliditeten av Krugerrand som et levedyktig alternativ til papirverdier. Kjøpere fra alle samfunnslag verdsetter Krugerrand som en metode for å bygge en defensiv og effektiv investerings- eller sikringsportefølje. Å være i besittelse av Krugerrand gir likviditet under en rekke omstendigheter, og Krugerrand har vært anerkjent og verdsatt i generasjoner som en solid og sikker investering. Alt dette er hvorfor Krugerrand er kongen av gullmynter.

   

  Realverdier.no
  22 august 2017

  Siste fra bloggen
  MARKEDSKURSER: